Pexidartinib in Amerika goedgekeurd voor reusceltumoren

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft pexidartinib goedgekeurd voor de behandeling van reusceltumoren (TGCT) die niet in aanmerking komen voor operatieve verwijdering. Het betreft het eerste middel dat is goedgekeurd voor dit type tumoren.

Pexidatinib wordt geproduceerd door Daiichi Sankyo Inc. onder de merknaam Turalio®. Bij de eerste studies met het middel kreeg het de code PLX3397 mee. In een recente, internationale studie is het middel vergeleken met een placebo. Hierdoor kon worden vastgesteld dat het leidt tot verkleining van de tumor bij bijna de helft van de patiënten. In Nederland hebben het LUMC in Leiden en het Radmoudumc in Nijmegen meegedaan aan deze studie.

Het middel kan wel een flink aantal bijwerkingen veroorzaken. Vanwege het gevaar op schade aan de lever, moeten bij gebruik van pexidartinib de leverfuncties goed gecontroleerd worden.

De procedure voor goedkeuring op de Europese markt is inmiddels ook opgestart bij de Europese medicijnautoriteit, EMA. Deze procedure loopt nog en wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond. Dan zal blijken of pexidartinib ook regulier beschikbaar komt voor reuscelpatiënten hier.

Voor meer informatie (in het Engels): https://dsi.com/press-releases/-/article/364091/10481984